Reebergenlaan 4
2242 Zandhoven (Pulderbos)

+32(0)3 466 06 10
info@revapulderbos.be

Epilepsie

Revalidatiecentrum Pulderbos is een toonaangevend interdisciplinair diagnose-, behandel– en expertisecentrum op gebied van revalidatie voor kinderen en jongeren (0-21 jaar) die medische problemen hebben met een belangrijke impact op hun functioneren. Het centrum is gespecialiseerd in neurologische en respiratoire aandoeningen.

Wat is epilepsie?

Epilepsie treft 0.5 tot 1% van alle kinderen en is de meest frequente chronische neurologische aandoening bij kinderen. Toegepast op de Vlaamse populatie betekent dit dat ongeveer 8500 kinderen lijden aan epilepsie. Jaarlijks krijgen ongeveer 750 kinderen in Vlaanderen een nieuwe diagnose van epilepsie.


Epilepsie is een aandoening van de hersenen waarbij mensen een verhoogde aanleg hebben voor het doormaken van epileptische aanvallen. Hoewel het optreden van aanvallen hét hoofdkenmerk blijft, kijken we vandaag de dag heel wat genuanceerder naar deze aandoening. Om een epilepsie goed te begrijpen en te behandelen, moeten we niet alleen de aanvallen zelf begrijpen, maar ook de oorzaak ervan én de comorbiditeit.


Kinderen met epilepsie hebben vaak bijkomende problemen. Naast andere neurologische problemen zoals hoofdpijn en slaapstoornissen hebben ze met name een verhoogd risico op het optreden van leermoeilijkheden, gedrags- en emotionele problemen. Deze comorbiditeit heeft voor heel wat mensen met epilepsie een negatieve invloed op hun leven.

Zorgaanbod

We werken telkens een aanbod op maat uit op basis van de verwijsvraag van de hulpverlener en de hulpvraag van de jongere en de ouders. Hiertoe hebben we verschillende modules beschikbaar waarin een patiënt kan worden behandeld in functie van zijn noden.

Rol van het epilepsiecentrum

Het epilepsiecentrum maakt deel uit van het Revalidatiecentrum Pulderbos. Het centrum biedt zorg aan alle kinderen en jongeren met epilepsie, zij het mild of ernstig, met of zonder bijkomende problemen, lang bestaand of net gediagnosticeerd. Ook kinderen met aanvallen van onduidelijke origine kunnen in het epilepsiecentrum terecht.


Het centrum heeft een jarenlange ervaring met kinderepilepsie en met comorbiditeit. Onze zorg focust niet enkel op aanvalscontrole maar stelt het functioneren van een kind binnen zijn context centraal.


Epilepsie is een chronische aandoening die een lange termijn beleid vereist. Het epilepsiecentrum vormt een schakel in het grotere netwerk van hulpverleners rond het kind. Vóór en op het einde van de opname vindt daarom een afstemming plaats met de verwijzende arts en het thuisteam.

Het centrum beschikt over faciliteiten en expertise die behoren tot de gespecialiseerde derdelijns epilepsiezorg, waaronder:

• Evaluatie van de diagnose van epilepsie inclusief classificatie van aanvallen en epilepsiesyndroom
• Evaluatie van comorbiditeit, zoals leermoeilijkheden, gedrags- en emotionele problemenproblemen
• Opmaak van een functioneringsbilan specifiek met oog op epilepsiechirurgie (pre- en postoperatief)
• Uitgebreide EEG-diagnostiek inclusief video-• video-monitoring in een gespecialiseerd EEG-labo
• Advisering of overname behandeling bij therapieresistente vormen van epilepsie
• Gebruik van experimentele of nog niet geregistreerde behandelingsvormen
• Gebruik van niet-medicamenteuze behandelingen zoals ketogeen dieet en nervus vagusstimulatievagusstimulatie
• Opvang van status epilepticus en samenwerking met nabijgelegen dienst intensieve zorgen igv refractaire status epilepticus met nood aan respiratoire ondersteuning
• Multidisciplinaire behandeling bij patiënten met comorbiditeit
• Psychologische hulpverlening bij o.a verwerking, sociale vaardighedenverwerking, vaardigheden
• Hulp bij schooloriëntatie, opleiding, opvang, nazorg of professioneel netwerknazorg netwerk
• Schools traject op maat via Type 5 school verbonden aan het centrum
• Ondersteuning van gezin en bredere context en/of op school en waarbij de bestaande begeleiding/hulpverlening gericht advies vraagt

De zorg is georganiseerd in verschillende modules

Interdisciplinair revalidatieteam

Binnen het epilepsietraject is multidisciplinaire samenwerking essentieel. De opname wordt begeleid door een team van hulpverleners: kinesitherapeut, psychomotorische therapeut, ergotherapeut, logopedist, EEG-laborant, verpleegkundige, opvoeder, zorgkundige, maatschappelijk werker, leerkracht, diëtist, orthopedagoog/psycholoog/psychotherapeut en arts.


De ouders en het kind/de jongere maken deel uit van het behandelteam.


Hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijke van het team is de arts. Dit is een kinderneuroloog of kinderarts. Deze arts kan het consult van een andere arts-specialist (kinder- en jeugdpsychiater, orthopedist, revalidatiearts,…) vragen als het team dit nodig acht.