Wat is de zero-G?
Zero-G is een CE-gelabeld robotsysteem voor lichaamsgewichtondersteuning bij gang- en balanstraining over de grond. Het is ontwikkeld voor patiënten met ernstige gangstoornissen om op een veilige, gecontroleerde manier gang- en evenwichtsactiviteiten te oefenen. Het systeem kan tot 136kg statische ondersteuning en 68kg dynamische (of constante kracht) ondersteuning bieden. Het systeem is gemonteerd op een aangedreven trolley die langs een bovenliggende rail rijdt en zo de persoon vlot kan volgen tijdens de gang. Verder zorgt de zero-G ook voor een veilige trainingsomgeving omdat het beschikt over een valbescherming, elke geregistreerde val wordt opgevangen door het systeem.
Binnen revalidatie voor kinderen zou dit kunnen helpen om de gang te verbeteren doordat het kind zelf minder lichaamsgewicht moet dragen, wat het stappen vereenvoudigd en het makkelijker maakt om een goed gangpatroon aan te leren al vroeg in de revalidatie.
Het onderzoek:
In dit onderzoek zal uw kind een intensieve trainingsperiode krijgen met behulp van het zero-G systeem. Er zal vooral gefocust worden op evenwichtstaken zoals functioneel op 1 been kunnen staan om bv. zelfstandig een broek aan en uit te doen in stand. Daarnaast zal er geoefend worden op het leren opvangen van evenwichtsverstoringen wat te vergelijken is met bv. tegen iemand botsen als je wandelt.
In totaal zal uw kind deelnemen aan minimaal 5 en maximaal 7 sessies van 30 minuten verspreid over de periode van 1 tot 2 weken. Tijdens de eerste sessie zal een test worden afgenomen om een goed zicht te krijgen op zijn/haar huidige motorische vaardigheden en gangpatroon. Hierna volgen 3 tot 5 therapiesessies in de zero-G met de focus op evenwichtstaken. Tenslotte eindigen we de studie met het opnieuw afleggen van dezelfde test als bij sessie 1 van uw kind, om te kijken of er veranderingen hebben plaats gevonden in de motorische vaardigheden en het gangpatroon. Dit alles gebeurt onder leiding van een ervaren kinesitherapeut en doctoraat student.
Voor wie:
- Kinderen van 5 tot 16 jaar
- CP of NAH
- GMFCS level II – III
Bent u geïnteresseerd in dit onderzoek en wilt u deelnemen?
Stuur dan een mailtje naar motionproject@revapulderbos.be met de volgende gegevens:
- Naam kind
- Leeftijd
- Aandoening
- GMFCS – level
- E-mail
- Telefoonnummer* (niet verplicht)