Neurorevalidatie voor kind met verminderd bewustzijn
Sommige kinderen zijn nog niet volledig bewust bij opname in het revalidatiecentrum (“niet-responsief waaksyndroom” of “laagbewuste toestand”). Ze komen naar Pulderbos zodra ze in het ziekenhuis voldoende medische stabiliteit hebben bereikt.
De module neurorevalidatie voor kinderen met een verminderd bewustzijn is een intensief behandelprogramma waarbij we trachten om via specifieke oefeningen de alertheid te verhogen. Het kind krijgt meerdere malen per week en op verschillende manieren zintuiglijke prikkels toegediend met als doel het bewustzijn naar een hoger niveau te brengen. Naast het zintuiglijk stimulatieprogramma is het belangrijk een gestructureerd dagritme aan te bieden met afwisselende periodes van rust en stimulatie. Ondertussen volgen we de kinderen grondig medisch op.
Eens een kind voldoende bewust is en op zijn omgeving reageert, stellen we een nieuw revalidatieprogramma op. De inhoud hiervan hangt af van de gestelde hulpvragen en de ernst van de problematiek van het kind.
Indien na enkele maanden ondanks intensieve stimulatie het bewustzijn van het kind minimaal of in de fase van niet-responsief waaksyndroom blijft, kan in overleg met de ouders besloten worden dat intensieve stimulatie niet langer zinvol is. In dat geval wordt een gepaste oriëntatie uitgewerkt, samen met de ouders.