Het MOTION project wordt gefinancierd door Interreg 2 Zeeën. Het project richt zich op de ontwikkeling van draagbare, robotische hulpmiddelen voor kinderen met een neurologische aandoening, om zo de levenskwaliteit van deze kinderen te verbeteren.
De voornaamste doelen van het MOTION project zijn de ontwikkeling van:
- Een veilig en autonoom bilateraal exoskelet voor de onderste ledematen met bilaterale enkel-voetorthesen dat beweging bij kinderen met een neurologische aandoening bevordert.
- Comfortabele en functionele ‘smart’-kledij dat sensors integreert zodat bij het dragen van het exoskelet het stress-niveau opgevolgd kan worden.
Exoskeletten
Een exoskelet is een zeer ingewikkelde machine. Het is een uitwendig harnas dat het lichaam ondersteunt tijdens het stappen. Deze complexiteit is vooral te wijten aan de nauwe verbondenheid van het exoskelet met de patiënt. Dit impliceert de behoefte aan verschillende experten: ingenieurs, fysiotherapeuten, bewegingswetenschappers, om een succesvol exoskelet te maken.
Daarom brengt het MOTION project 15 verschillende partners van over 4 verschillende landen samen in de 2 Zeeën regio (België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd-Koninkrijk). Binnen België zijn er 2 klinische partners, namelijk KU/UZ Leuven en Revalidatiecentrum Pulderbos.
Revalidatiecentrum Pulderbos speelt een actieve rol in het onderzoeken van de functionaliteit en validiteit van het exoskelet en de gemotoriseerde enkel-voetorthese bij kinderen met een neurologische aandoening.
Het MOTION Interreg 2 Zeeën project heeft een totaalproject budget toegekend gekregen van € 4 445 720 (60%) waarvan voor Revalidatiecentrum Pulderbos specifiek € 306 681.06 (60%). Het project loopt van 03/01/2019 – 31/03/2023.
Wat is er tot nu toe verwezenlijkt?
De eerste piloot testen met gemotoriseerde enkel-voetorthesen zijn reeds uitgevoerd op gezonde volwassenen.
Andere studies zijn reeds opgestart om het effect van de enkel-voetorthesen op het functionele kunnen en de gang bij kinderen met een neurologische aandoening te bepalen.
Video’s
https://video.buffer.com/v/611a79462fe9b614c975dbe5